5.3.10

Po co pszczoły robią miód?



Mam doskonałą okazję, by nadrobić braki. Otóż rok temu odpowiadałem tutaj na pytanie „Dlaczego miód jest zdrowy?”. Wciąż jednak miałem wrażenie, że informacje, które znalazłem są niepełne. Na szczęście już wiem, czego tam brakowało. I zaraz podzielę się wiedzą, którą udało mi się zdobyć. Najpierw jednak odpowiedź na pytanie tytułowe, które tym razem zadał Kacper.
Pszczoły przygotowują miód z nektaru, który zbierają z kwiatów. Słodkim płynem napełniają swoje wole. Potrafią tam zmieścić nektar z tysiąca kwiatów! Działają w nim enzymy, rozbijające cukry złożone na prostsze. Pszczoła, która poczuje, że już więcej nektaru jej się nie zmieści, wraca do ula. Tam oddaje go tym robotnicom, które pracują „w domu”. One umieszczają go w komórkach plastra. Dbają, by z płynu jeszcze odparowała woda. Dzięki temu staje się on gęsty. I to właśnie nazywamy miodem. Pszczołom służy on do dożywiania się. Karmi się nim larwy oraz te robotnice, które pozostają w ulu. Lwia jego część jest jednak magazynowana na zimę. Dzięki temu owady te mogą przetrwać tę porę roku, podczas której kwiaty nie kwitną i nigdzie nie można znaleźć słodkiego, smakowitego nektaru.
My zaś to właśnie im zabieramy. A co, też chcemy mieć trochę zdrowego, pożywnego miodu! Podkreślam „zdrowego”. Teraz już to wiem na pewno, bo dodzwoniłem się do prof. Bogdana Kędzi z Instytutu Roślin i Przetworów Zielarskich w Poznaniu, autora książki „Miód. Skład i właściwości biologiczne”. I okazało się, że, owszem, miód zawiera drobne ilości witamin, głównie C i B. Znajdują się w nim też związki mineralne, przeciwutleniacze, kwasy organiczne i olejki. To one nadają miodowi smak i zapach, ale nie jest ich dużo i nie one decydują o jego zdrowotnych własnościach. – Bardzo istotne są zawarte w nim enzymy – przekonuje prof. Kędzia. Zostawiły je tam pszczoły. I to te związki potrafią walczyć z chorobotwórczymi bakteriami. Dlatego właśnie w czasie przeziębienia miód jest jak znalazł. Ale – uwaga! – enzymy zostają zniszczone w temperaturze powyżej 45-50 stopni Celsjusza. – Słodzenie gorącej herbaty miodem niszczy jego przeciwbakteryjne właściwości – przekonuje prof. Kędzia. Najlepiej więc miodem słodzić ciepłe, a nie gorące napoje. Dopiero taka mieszanka pomoże nam szybciej pozbyć się infekcji.
Badacz chwali też cukry, które znajdują się w miodzie. Pszczoły bowiem, które trzymały nektar w swoim wolu, rozłożyły już cukry złożone na proste. Można powiedzieć, że wykonały za nas część roboty. Dzięki temu nasz organizm łatwo wchłania cukry zawarte w miodzie. Szybko przechodzą one do krwiobiegu i są dostarczane do wątroby, serca czy płuc, gdzie wydobywana jest z nich energia.
Cieszę się, że udało mi się rozwiązać kolejną zagadkę!


9 komentarzy:

Marcin pisze...

Brawo! Gratuluję rozwiązania kolejnej zagadki. Dzięki temu dowiedziałem się o nie słodzeniu herbaty miodem. Dziękujęi pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

W tekście jest mały błąd w zdaniu: "Pszczoły bowiem, które trzymały nektar w swoim wolu, rozłożyły już cukry proste na złożone."

Wojciech Mikołuszko pisze...

Dziękuję za spostrzegawczość. Błąd już poprawiłem.
Pozdrawiam serdecznie
WM

Anonimowy pisze...

Dziękuję za ciekawostki.Mój syn słucha ich z dużym zainteresowaniem i zapamiętuje.Mama chłopca z autyzmem

Wojciech Mikołuszko pisze...

Cieszę się bardzo, że moje teksty zainteresowały Pani syna. Trzymam za Was kciuki!

Anonimowy pisze...

Szkoda tylko, ze w swiecie konsumpcjonizmu caly miod jest pszczolom zabierany i sprzedawany, przez to, ze nie maja zapasow na zime pszczoly umieraja, wiem, ze wyjde teraz na szalona obronczynie przyrody, ale taka prawda pszczoly niezle sie napracuja, zeby miec zapasy na zime, by przezyc, a my z wlasnego egoizmu im to zabieramy :/ kiedys to jeszcze pszczelarze zostawiali im troche miodu, by te mogly przezyc, a dzis bardziej oplaca sie im kupic nowe pasieki :(

Anonimowy pisze...

Oczywiscie, ze im kradniemy miod. Moim zdaniem to jest grabiez. Pozbawianie zywych stworzen efektow ich pracy. Kim my jestesmy?

Kalina Nawrot pisze...

ciekawy filmiki :)
akcesorialazienkowe

Klara Łojko pisze...

Pan Bóg stworzył zwierzęta dla nas, byśmy mogli karmić swoje dzieci. Oczywiście powinnismy je szanować i cenić, ale i jajka i mleko i wełnę zabieramy także.
Chciałabym jednak zauważyć że pszczoły giną dziś od pestycydów i nawozów bo miód to już niedźwiedzie im zabierali i jakoś dawały radę.
Dziękuję za fantastyczne artykuły, uczymy dzieci w domu, więc są niezwykle cenne dla nas.
Pozdrawiam z Kaszub